Acasa | Harta Site | English | Turkçe
» Acasa
» Despre Noi
» Istorie
» Proiect
» Foto Album
» Arhiva Media
» Contact
» Feedback
 
vizitatori:
  Proiect ... insula Ada-Kaleh

 

STUDIU CU PRIVIRE LA PROIECTUL TURISTIC "INSULA ŞIMIAN" (ADA KALEH)

1.    Introducere

2.    De ce insula ŞIMIAN - cu cetatea ADA KALEH ?

2.1. ADA KALEH - mostenire istorica si culturala

2.2. Conditii geografice, clima si diversitate biologica

2.3. Cerintele pietii si standarde in dezvoltare

2.4. Romania - in general si investitiile turistice existente in zona

3.    Ce fel de investitie a fost preconizata ?

3.1. Restaurarea constructiilor istorice si darea lor in folosinta

3.2. Construirea unui parc tematic

3.3. Investitii privind cazarea oaspetilor

3.4. Parcuri si gradini

3.5. Constructii turistice

3.6. Constructii cu destinatie medicala si de intretinere

3.7. Infrastructura si transporturi

4.    Nivelul investitiilor

4.1. Proiectul si investitiile pentru infrastructura si amenajarea mediului

4.2. Investitii pentru lucrari de restaurare si reconstructie de monumente

4.3. Investitii pentru constructia de cladiri

4.4. Investitii pentru constructii cu destinatie medicala si sportiva

5.    Scopul propus - asigurarea unei piete de desfacere si beneficiari

5.1. Piata interna a Romaniei si potentialul de clienti

5.2. Piata internationala si potentialul de clienti

6.    Exploatarea investitiilor si planul de venituri

6.1. Planul esalonat de investitii si etapele lui

7.    Tabel privind recuperarea investitiilor repartizata pe ani

7.1. Concluzii privind investitiile decurgand din studiul proiectului

 

1. INTRODUCERE sus^

Cand proiectul privind Insula Simian s-a inscris, nu demult pe ordinea de zi, toti cei care au fost impotriva lui, ca si cei care l-au sustinut, au fost de acord asupra unui aspect si anume, faptul ca insula constituie o importanta mostenire istorica si culturala. Cetatea Ada Kaleh a fost construita intre anii 1719÷1738, fiind una din operele rar intalnite ale Imperiului Otoman. In 1968 cetatea a fost mutata partial - pe insula Simian, fiind astfel salvata de efectele negative ale construirii barajalui de la Portile de Fier, insa structura umana (populatia insulei) nu a putut fi protejata. Cu toate acestea, ceea ce a ramas, merita sa fie protejat si lasat mostenire viitorului. Din acest punct de vedere, proiectul, sub toate aspectele lui, va fi stapanul si protectorul acestei mosteniri.

Este de mentionat ca dezvoltarea Romaniei in ultimii ani, performantele inregistrate in domeniul politic sunt reflectate in statisticile economice. Cresterea conditiilor in general economice si sociale au asigurat noi posibilitati in ce priveste amplificarea investitiilor turistice. Prin pozitia sa geografica, Romania este unul din punctele de tranzit importante. Ea se afla situata la intretaierea axei Est – Vest cu axa Nord &ndash Sud, fapt care ii confera o deosebita importanta. Aceasta pozitie geografica are o mare importanta in economia tarii. Totodata fluviul Dunarea, o importanta cale de transport Europeana, este frontiera de sud a Romaniei. Aceasta cale fluviala va avea in viitorul apropiat o foarte mare insemnatate in transportul de persoane. Drept urmare, instalatiile si constructiile de recreere si cazare pe aceasta cale de transport vor castiga o mare importanta.

Istoria comuna si dezvoltarea de-a lungul secolelor a Romaniei si Turciei constituie un adevar care nu poate fi contestat. Protejarea mostenirii culturale prin actiuni comune si faptul ca istoria comuna, cu operele ei atrage atentia intregii lumi, constituie o parte insemnata a acestui proiect. Totodata, prin acest proiect va fi scoasa la lumina zilei un tezaur si, in contextul procesului de dezvoltare contemporana, vor fi realizate constructii de larga folosinta la cel mai inalt nivel. Insula, precum si posibilitatile geografice pe care le ofera vor fi pentru turism un punct esential de atractie. Aceste eforturi, care se refera la toate aspectele si dimensiunile turistice ale cetatii Ada Kaleh de pe insula Simian, au ca scop, totodata, asigurarea unei contributii deosebite la dezvoltarea sectorului investitiilor.

In acelasi timp, acest proiect inseamna o poarta larg deschisa in mod special pentru investitori actuali, dar si un inceput de constientizarea a importantei unor astfel de investitii in viitor.

Insula a fost studiata sub toate aspectele si au fost asigurate toate datele si caracteristicile necesare. In aceste activitati au fost folosite numeroase elemente vizuale, inclusiv fotografii aeriene ale insulei. Speram ca insula va suscita interesul pe care il merita si va continua sa-si retraiasca trecutul si mai ales viitorul la cel mai inalt nivel. Daca acest proiect va avea o contributie la readucerea la viata a unei mosteniri din tezaurul modial, care merita sa dainuie si sa fie vazut, cei care, prin eforturile lor, l-au conceput vor fi fericiti.

2. DE CE INSULA SIMIAN CU CETATEA ADA KALEH ?

2.1. ADA KALEH - O MOSTENIRE ISTORICA SI CULTURALA sus^

Dunarea a fost un spatiu de continue lupte intre Imperiul Otoman si regatele din regiunea Balcanilor. Prin pozitia sa istorica si strategica, acest fluviu a constituit o zona de atractie foarte serioasa. Insula Ada Kaleh a fost pentru Imperiul Otoman, unul din punctele importante de control in regiune si in Balcani. Pe langa activitatile de dezvoltare a caracteristicilor militare ale insulei, Imperiul Otoman a acordat atentie si dezvoltarii aspectelor civile ale acesteia. Si dupa destramarea imperiului si proclamarea republicii in Turcia, aceasta colonie s-a straduit sa-si continue timp indelungat viata traditionala. Populatia insulei era unul din grupurile etnice ale Imperiului Otoman, rare in regiunea balcanica, iar artefactele de pe insula sunt una din mostenirile importante ale culturii si religiei Imperiului Otoman. In perioada constituirii si dezvoltarii statelor balcanice, Ada Kaleh a ramas in interiorul granitelor Romaniei.

Intrarea in exploatare in 1968 a barajului de la Portile de Fier de pe Dunare a insemnat si sfarsitul vietii sociale pe insula. Nou formatul lac al barajului a inghitit si Insula Ada Kaleh. Cu scopul de a proteja o parte a cetatii care constituia individualitatea istorica si culturala a insulei, Romania a stramutat o buna parte a acesteia pe Insula Simian din apropiere. Covorul turcesc din geamia de pe insula, cel mai mare din intreaga zona a Balcanilor, a fost transportat la geamia din Constanta. Acest covor a fost facut cadou populatiei de pe insula, de sultanul Abdulhamit in anul 1904. Covorul masoara 15 metri lungime si 9 metri – latime. Greutatea totala este de 500 de Kg. Numeroase obiecte apartinand populatiei insulei sunt expuse in diferite muzee din Romania. Insula Simian nu a fost niciodata pusa la dispozitia populatiei. Acest proiect va asigura insulei un cadru de popas pentru cei doritori.

Insula Simian desparte Dunarea intre Romania si Serbia. Schimbarea regimului politic in Romania si noua conducere a tarii au dat lumina verde folosirii insulei in scopuri turistice in judetul in care se afla. Odata cu acestea, drepturile de folosinta si de exploatare a insulei au fost atribuite Consiliului Judetean care in anul 2005 a incheiat un contract de asociere pentru o perioada de 49 ani cu  societatea “SAFKAR ROM” S.R.L., societate romaneasca cu actionariat turcesc.

2.2. CONDITII GEOGRAFICE, CLIMA SI DIVERSITATEA BIOLOGICA sus^

Insula Sımıan este situata in partea de Sud – Vest a Romaniei, pe fluviul Dunarea. Insula Simian apartine de judetul Mehedinti, in limitele orasului Drobeta Turnu – Severin, intre Romania si Serbia. Este stiut faptul ca de-a lungul istoriei, Dunarea a fost una din caile naturale de transport. Acest drum fluvial, care incepe din Europa Centrala, este o cale de legatura intre numeroase tari europene cu potential economic la fel de mare ca al Germaniei, si se intinde pana la Marea Neagra.

Coordonatele geografice ale insulei sunt:

    • Latitudine   : 440 43’ 00’’
    • Longitudine : 220 27’ 00’’

Insula are o clima dulce. In Romania temperatura creste de la Nord spre Sud. Chiar daca in timpul iernii temperatura scade sub 0 grade, media pe tara este in jur de 15º C. Ca urmare, Romania, cu natura ei deosebita si specificul climateric, detine un mare potential turistic. Redam mai jos un tabel cu temperaturile medii lunare:

LUNILE
ANULUI
CEA MAI SCAZUTA
TEMPERATURA
CEA MAI INALTA
TEMPERATURA
IANUARIE - 5, 5 º C   1, 5 º C
FEBRUARIE - 3, 3 º C   4, 1 º C
MARTIE   0, 3 º C 10, 5 º C
APRILIE   5, 6 º C 18, 0 º C
MAI 10, 5 º C 23, 3 º C
IUNIE 14, 0 º C 26, 8 º C
IULIE 15, 6 º C 28, 8 º C
AUGUST 15, 0 º C 28, 5 º C
SEPTEMBRIE 11, 1 º C 24, 6 º C
OCTOMBRIE   5, 7 º C 18, 0 º C
NOIEMBRIE   1, 6 º C 10, 0 º C
DECEMBRIE  -2, 6 º C   3, 8 º C

Romania este o tara cu mare diversitate de flora si fauna. Mediul caracteristic insulei Simian, precum si faptul ca nu a fost locuita au avut darul sa protejeze diversitatea biologica a acesteia. Are un climat dulce, mediteranean si submediteranean. Aceasta insula, cu natura ei este una din bogatiile importante ale Romaniei.

2.3. CERINTELE PIETII SI STANDARDELE IN DEZVOLTARE sus^

Romania prezinta imaginea unei tari in curs de dezvoltare. Legaturile ei apropiate cu Uniunea Europeana, precum si faptul ca Uniunea a stabilit aderarea Romaniei in anul 2007, a creat un amplu proces de evolutii in viata economica, legislativa si culturala a tarii. Comparativ cu tarile vecine, Romania este o tara cu dezvoltare economica mai avansata. Romania acorda o atentie deosebita atat investitiilor pentru turismul intern, cat si international. Conducerea centrala si locala a Romaniei sprijina in mod direct si indirect proiectul privind dezvoltarea insulei Simian din punct de vedere turistic. Se poate chiar afirma ca insasi conducerea Consiliului Judetean este unul din asociatii pasivi ai acestui proiect.

Notiunea de turism include o serie de aspecte si domenii. Odihna, distractie, sanatate, reuniuni sportive si profesionale, precum si alte domenii de activitate constituie continutul de baza al  proiectului privind Insula Simian. Atat in prezent cat si in viitor , Romania va simti nevoia realizarii unor asemenea proiecte. In general, in Romania exista numeroase hoteluri. Cu toate acestea se manifesta interes fata de proiectele deosebite pe plan national. Aderarea la Uniunea Europeana, precum si aplicarea unor standarde ridicate de munca, vor avea darul sa diversifice proiectele existente, ca si pe cele de viitor.

2.4. ROMANIA - IN GENERAL SI INVESTITIILE TURISTICE EXISTENTE IN ZONA sus^

Investitiile asemanatoare in domeniul turismului, in general in Romania ca si specificul acestora constituie un ghid pentru proiectul Insulei Simian. Romania a inceput pregatirile in vederea realizarii a trei proiecte cu sprijinul statului. Uniunea Europeana a acordat sprijin pentru realizarea tuturor marilor proiecte. Este vorba de fenomenul “DRACULA”, care ocupa un loc important in istoria si cultura tarii si al carui simbol va fi folosit la constructia unui parc de distractii “DRACULA”, asemanator Disneylandului. Un alt proiect este cel privind satele de vacanta si hotelurile din zona Marii Negre, singurul litoral al tarii. Tot printre marile proiecte figureaza si cel privind sporturile de iarna din zona Brasovului.

Toate acestea demonstreaza atentia si interesul manifestat de Romania fata de investitiile privind dezvoltarea tarii la nivelul standardelor internationale. Bugetul total al acestor investitii este de aproximativ 100.000.000 EURO. O parte importanta a acestuia va fi suportata din fondurile europene.

3. CE FEL DE INVESTITIE A FOST PRECONIZATA?

3.1. RESTAURAREA CONSTRUCTIILOR ISTORICE SI DAREA LOR IN FOLOSINTA sus^

Insula Simian si cetatea Ada Kaleh reconstruita pe ea sunt importante din punct de vedere al oportunitatii investitiei. Aceasta mostenire istorica importanta, atat prin numele ei, cat si prin patrimoniul pe care il cuprinde, confera investitiei o foarte mare valoare. Din acest punct de vedere, se impune protejarea acestui patrimoniu si folosirea prin restaurare a spatiilor, acolo unde este posibil. In urma lucrarilor de restaurare, o constructie importanta va constitui motivatia unui intreg proiect. Ada Kaleh va asigura infrastructura necesara pentru turismul cultural. In acest fel, contributia patrimoniului ei cultural la cunoasterea arhitecturii otomane si a istoriei zonei balcanice va fi foarte mare.

3.2. CONSTRUIREA UNUI PARC TEMATIC sus^

Se va construi un parc tematic in care sa fie realizata la scara harta fizica a Romaniei, cu reprezentarea tuturor judetelor tarii, iar in cadrul fiecaruia sa fie amplasate miniaturi ale principalelor monumente de interes cultural, istoric, arhitectonic sau de arta populara ale patrimoniului cultural romanesc.

De asemenea, vor fi reconstituite si redate circuitului turistic romanesc si universal repere ale culturii si civilizatiei popoarelor Imperiului otoman care si-au impletit destinele in veacuri zbuciumate cu cele ale poporului roman.

3.3. INVESTITII PRIVIND CAZAREA OASPETILOR sus^

Au fost proiectate diferite constructii avand ca scop cazarea turistilor pe insula. Acestea pot fi separate in doua grupe:

  1. Constructia unui hotel.
  2. Constructia de case taranesti.

Din punct de vedere al caracteristicilor hotelului acestea vor fi potrivite atat cazarii individuale cat si a celei in grup. Totodata, hotelul va cuprinde sala de conferinte, bazin de inot, instalatii sportive si medicale, restaurant, birouri rezervate oamenilor de afaceri, unitati destinate serviciilor de comunicatii, toate completate cu un mic centru comercial. Hotelul va fi in masura sa asigure toate cerintele moderne, mai ales pe cele privind turismul international.

Casutele taranesti cu specific al diferitelor zone folclorice din Romania vor crea un mediu care va oglindi cultura si traditiile poporului roman. Conditiile in casutele de vacanta, vor fi la nivelul standardelor internationale.

3.4. PARCURI SI GRADINI sus^

Natura insulei prezinta posibilitati importante atat din punct de vedere al florei cat si al faunei, sens in care vor fi realizate miniamenajari peisagistice, o minigradina botanica si una zoologica. Pentru acestea vor fi selectionate plante si animale specifice mediului de aici. Vizitatorilor le vor fi prezentate date privind fiecare planta si fiecare specie de animale.

3.5. CONSTRUCTII TURISTICE sus^

Alaturi de spatiile pentru sport aferente grupului hotelier vor fi proiectate si terenuri si constructii sportive independente. Vor fi asigurate, astfel, locuri de cazare si de antrenament pentru diferite cluburi sportive din Romania. Clima dulce a insulei asigura sportivilor conditii de odihna dintre cele mai bune, precum si un mediu propice procesului de pregatire. Se poate asigura un mediu potrivit de care sa beneficieze organizatiile de sport nationale si internationale. Constructiile proiectate vor cuprinde teren de fotbal, terenuri acoperite si deschise de basketbool, terenuri de tenis, la dimensiuni si standarde internationale.

3.6. CONSTRUCTII CU DESTINATIE MEDICALA SI DE INTRETINERE sus^

Unul din domeniile cele mai importante ale turismului contemporan il constituie mediul de viata sanatoasa. Scaldata de un climat mediteranean si submediteranean, cu malurile biciuite de o Dunare misterioasa, insula adaposteste o vegetatie luxurianta in mijlocul careia daca stai mai mult te poti lauda ca ai facut o cura de sanatate. O viata sanatoasa, atat din punct de vedere fizic cat si psihic, poate fi asigurata in Romania, la nivel international, de constructiile destinate tratamentului si intretinerii. Prin existenta acestora pe insula, vor fi asigurate atat intretinerea sanatatii, cat si ocuparea personalului medical de specialitate.

3.7. INFRASTRUCTURA SI TRANSPORTURI sus^

Faptul ca insula se afla pe o cale navigabila, transportul pe calea apei prezinta, in mod normal, o prioritate. Pentru a ajunge pe insula pe calea apei, este planificata constructia sau inchirierea unui chei atat pe insula cat si la Turnu Severin si pe malul localitatii Simian. Totodata, pentru acostarea ambarcatiunilor mici si asigurarea nevoilor acestora, va fi construita infrastructura portuara necesara.

In cadrul proiectului a fost prevazuta si instalarea unui teleferic pentru realizarea legaturii intre tarmul Dunarii si insula. Trebuie avut in vedere faptul ca proiectul si hotararea privind exploatarea telefericului vor putea fi puse in practica cu sprijinul conducerii administratiei locale.

Asigurarea insulei cu energie electrica, apa si canalizare, necesita realizarea unei infrastructuri noi. In acest sens urmeaza a fi realizata colaborarea cu conducerea administratiei locale. Necesitatile de apa ale insulei vor fi asigurate pe plan local, iar pentru apele reziduale va fi realizata o instalatie de epurare. In ce priveste energia electrica, va fi instalat un transformator Central, care va asigura consumul de electricitate in totalitate. Toate cablurile de alimentare cu energie electrica vor fi subterane. In apropierea insulei exista cale ferata si soseaua nationala de sud. Cel mai apropiat aeroport se afla in zonele (judetele) limitrofe. Distanta intre insula si capitala Bucuresti, pe calea rutiera, este de aproximativ 240 de km.

4. NIVELUL INVESTITIILOR

4.1. PROIECTUL SI INVESTITIILE PENTRU INFRASTRUCTURA SI AMENAJAREA MEDIULUI sus^

Investitiile pentru realizarea infrastructurii constituie pilonul principal al proiectului. Ca urmare, imediat dupa etapa de pregatire a proiectului (plan si proiect), vor incepe lucrarile de realizare a infrastructurii. Va fi realizat sistemul de alimentare a insulei cu energie electrica, apa si cel de epurare a apelor menajere (reziduale).

Cuantumul estimat al investitiilor pentru infrastructura va fi:

INVESTITII PTR. INFRASTRUCTURA SUMA / EURO
ENERGIE ELECTRICA 390.000
ALIMENTAREA CU APA 260.000
SISTEMUL DE EPURARE A APELOR UZATE 390.000
INVESTITIE TOTALA 1.040.000   

In cadrul calculelor generale, acest cuantum de investitii va fi realizat in perioada primului an. Totodata, pentru aprovizionarea si transportul pe Dunare al materialelor necesare, va fi construit un chei simplu si un sistem de macarale pentru descarcarea acestora si a masinilor si uneltelor necesare. La sistemul de infrastructura vor fi folosite o macara si doua buldozere. Contravaloarea chiriei pentru folosirea masinilor si agregatelor pe parcursul lucrarilor de constructie va fi:

3 agregate x 53,3 Euro/buc. x 100 de zile = 15.990 Euro.

Listarea contravalorii investitiilor evidentiaza urmatoarele sume:

PREGATIREA PROIECTULUI SI A PLANURILOR DE CATRE INGINERI CONSTRUCTORI 65.000 Euro
TRANSFORMATORUL ELECTRIC, SISTEMUL DE CABLURI SUBTERANE, STALPI PENTRU ILUMINARE 390.000 Euro
SISTEMUL DE PREPARARE A APEI POTABILE (PUTURI DE ADANCIME), REZERVOARE PENTRU DEPOZITAREA APEI SI CONDUCTELE NECESARE 260.000 Euro
SISTEMUL DE EPURARE A APELOR REZIDUALE SI RECICLAREA LOR 390.000 Euro
CONTRAVALOAREA CHIRIEI MASINILOR SI AGREGATELOR 15.990 Euro
GENERATORUL ELECTRIC 33.000 Euro
ORGANIZAREA DE SANTIER 13.000 Euro
PARCURI 130.000 Euro
TOTAL= 1.296.990 Euro    

4.2. INVESTITII PENTRU LUCRARI DE RESTAURARE SI RECONSTRUCTIE DE MONUMENTE sus^

Punctul cel mai sensibil al investitiilor il constituie lucrarile privind restaurarea artefactelor existente, reconstructia unor monumente pe insula si redarea lor circuitului public. In cazul in care exista posibilitatea ca aceste lucrari sa inceapa cat mai curand, va fi mai justa evaluarea investitiilor si repartizarea lor in cadrul unui plan anual, avand in vedere insuficienta realizarii veniturilor de tip comercial. Pentru acest motiv, lucrarile de restaurare si reconstructie au fost repartizate pe o perioada de 5-10 ani, la sfarsitul acestei perioade fiind prevazuta finalizarea unui centru comercial si a magazinelor in interiorul zidurilor cetatii. Este prevazut un plan de cheltuieli pentru lucrarile de reabilitare a insulei, desfasurat pe etape anuale. Constructiile din centrul comercial vor fi realizate pe obiective distincte si date imediat in folosinta. Contravaloarea lucrarilor de restaurare a artefactelor si reconstructia unor monumente pe insula, care vor asigura realizarea necesitatilor de baza, este estimata in jurul sumei de 1.300.000 Euro.

Aceste costuri sunt repartizate astfel:

REPARTIZAREA PE ANI COSTUL LUCARILOR
PRIMUL AN 100.000 Euro
AL DOILEA AN 300.000 Euro
AL TREILEA AN 400.000 Euro
AL PATRULEA AN 500.000 Euro
TOTAL = 1.300.000 Euro   

Aceste costuri pot include cuantumul sponsorizarilor ce vor fi obtinute pe parcursul anilor.

4.3. INVESTITIILE PENTRU CONSTRUCTIA DE CLADIRI sus^

Compartimentul cel mai important al constructiilor de cladiri il constituie hotelul. Vor fi alocate investitii pentru realizarea unui hotel de 5 stele, cu o capacitate de 300 de paturi. Hotelul va cuprinde un bazin de inot, saloane de intruniri si centru comercial. Valoarea acestei investitii este estimata la circa 5.200.000 Euro. Darea in folosinta a acestui hotel este in functie de numarul de ani in care poate fi alocata investitia respectiva.

Avand in vedere faptul ca investitia pentru acest hotel este mare, prioritatea va fi acordata realizarii parcului tematic. Acest parc tematic, purtand denumirea de "Mini Romania" va fi, de fapt, o expozitie a specificului cultural si arhitectural al tuturor celor 41 de judete ale Romaniei si Municipiul Bucuresti. Valoarea constructiilor reprezentative fiecarui judet va fi de 65.000 Euro. Ca urmare pentru cele 41 de judete si Municipiul Bucuresti vor fi alocate investitii in suma de 2.730.000 Euro. In aceste costuri sunt incluse si cheltuielile privind amenajarea mediului si a parcurilor.

4.4. INVESTITII PRIVIND CONSTRUCTII CU DESTINATIEMEDICALA SI SPORTIVA sus^

Unul din elementele importante ale investitiei il constituie constructiile sportive si cu destinatie medicala. Activitatile sportive si cele privind mentinerea si ocrotirea sanatatii pot asigura realizarea de venituri importante. Constructiile sportive pot fi realizate in etape si intr-o perioada determinata. In acest sens, investitiile pentru activitatile fotbalistice, care constituie si in Romania ramura sportiva cea mai raspandita si urmarita cu cel mai mare interes, pot constitui prima etapa. Un teren de fotbal, cu dimensiuni corespunzatoare cerintelor contemporane, poate asigura servicii cluburilor sportive. Costurile unui teren de fotbal pentru antrenamente, impreuna cu constructiile aferente, se ridica la 227.500 Euro.

Constructia intr-o etapa ulterioara a unei sali de sport inchise poate asigura o serie de servicii importante cluburilor de volei si basket. O astfel de investitie este mai mare decat investitia in domeniul fotbalului. Din acest motiv, constructiile pot fi esalonate pe etape, dupa darea in functiune a primelor cladiri. Costul unei sali mici de sport este de aproximativ 455.000 Euro. Totodata, si terenurile de tenis pot fi construite intr-o perioada relativ scurta. Planificarea acestora poate fi facuta in timpul constructiei terenului de fotbal. Investitia pentru doua terenuri de tenis poate fi evaluata la nivelul a 15.600 Euro.

Investitiile pentru constructiile cu destinatie medicala privesc o etapa ulterioara. De aceea, pentru inceput, ele nu vor fi cuprinse in studiu. In acest sens sunt de notat dorinta si speranta ca realizarea unui centru de sanatate si intretinere va avea darul de a contribui la cresterea potentialului turistic al insulei. Prin urmare, in cadrul acestui studiu nu vor fi facute calcule in acest sens.

5. SCOPUL PROPUS – ASIGURAREA UNEI PIETE DE DESFACERE SI BENEFICIARI

5.1. PIATA INTERNA A ROMANIEI SI POTENTIALUL DE CLIENTI

Potrivit statisticilor in 2004, populatia Romaniei a fost de 21,7 milioane de locuitori. Aceasta cifra constituie media cea mai ridicata in randul tarilor balcanice. Cresterea rapida a nivelului mediu de prosperitate, are ca rezultat cresterea necesitatilor de ordin social ale cetatenilor. Dupa cum s-a mentionat si in capitolele precedente, realizarea rapida a investitiilor in domeniul turismului este vizibila in toate regiunile Romaniei. La punerea in aplicare a acestor investitii se adauga si sprijinul acordat de Uniunea Europeana, precum si eforturile factorilor politici din toata tara pentru asigurarea unor facilitati. Romania are puterea de a veni in intampinarea necesitatilor medii de odihna ale cetatenilor sai. Investitiile necesare pe insula Simian sunt calculate a fi exploatate in procente satisfacatoare, in functie de sezon si de lunile unui an. Insa este important ca nivelul calitatii constructiilor si instalatiilor de aici sa fie cat mai ridicat, pentru a asigura eficienta exploatarii indiferent de conditiile de sezon (vara – iarna), in lunile de iarna, cand gratie turismului avand ca scop o serie de reuniuni (congrese, seminarii, adunari cu caracter social etc.) capacitatea de cazare a insulei va fi ocupata; in sezonul de vara - constructiile si instalatiile sportive vor avea darul sa asigure satisfacerea nevoilor de odihna si recreere ale cetatenilor.

5.2. PIATA INTERNATIONALA SI POTENTIALUL DE CLIENTI

Fluviul Dunarea asigura posibilitati foarte serioase pentru desfasurarea turismului international. Aventura Dunarii, inceputa in centrul Europei, parcurge numeroase tari si se sfarseste in Marea Neagra, dupa ce lasa de o parte si de alta Romania si Bulgaria. Astfel, cetatenii tarilor Europei centrale, al caror nivel de prosperitate este, comparativ, mai inalt, folosind Dunarea, vor putea ajunge pe calea apei la insula, care le va putea oferi posibilitatile si ambianta propice sejurului lor. Proiectele tarilor membre ale Uniunii Europene privind transportul de calatori si bunuri pe Dunare vor face sa creasca in mod direct potentialul insulei. Trecutul si caracteristicile specifice cetatii Ada Kaleh sunt, in acelasi timp o atractie si pentru Turcia, pentru ca ea ofera posibilitati nelimitate atat pentru odihna, cat si pentru activitati culturale si de alta natura. Exista posibilitati de a ajunge in insula, pe Marea Neagra, pe calea aerului si pe uscat.

6. EXPLOATAREA INVESTITIILOR SI PLANUL DE VENITURI

6.1. PLANUL ESALONAT AL INVESTITIILOR SI ETAPELE LUI

PLANUL ESALONAT PRIVIND INVESTITIILE SI ETAPELE DE EXPLOATARE SUNT MENTIONATE IN TABELUL URMATOR:

ANUL INVESTITII ANUL INTRAREA IN EXPLOATARE
I Pregatirea proiectelor de constructie, infrastructura (electricitate, apa si instalatii de epurare),
amenajarea mediului.
Investitia pentru “Mini Romania”, terenurile de fotbal si tenis, inceperea lucrarilor de restaurare a insulei.
I Nu va fi exploatat nici un obiectiv.
II Inceperea constructiei hotelului, continuarea lucrarilor de restaurare a cetatii, constructia cheiului. II “Mini Romania”, infrastructura cheiului de acostare provizoriu, terenurile de fotbal   si tenis, parcurile.
III Finalizarea constructiei hotelului, continuarea lucrarilor de restaurare a cetatii si reconstructia unor monumente. III Cheiul de acostare definitiv, hotelul, valorificarea partiala a centrului comercial al cetatii.
IV Sala de basket si volei,
finalizarea lucrarilor de restaurare a cetatii.
IV Sala de basket si volei;
intregul centru comercial din cetate.
V In anul 5 se vor efectua ultimele lucrari de amenajare. V Toate constructiile si instalatiile vor fi date in folosinta.

STUDIUL COSTURILOR INVESTITIILOR IN LUMINA ACESTUI PLAN DE ACTIVITATE:

ANUL INVESTITII NIVELUL INVESTITIILOR
I Pregatirea proiectelor de constructii infrastructura
(electricitate, apa si sisteme de epurarare);
amenajarea mediului;
Investitii pentru “Mini Romania” Terenuri de fotbal si tenis;
Inceperea lucrarilor de restaurare a insulei
    65.000 Euro
1.232.000 Euro
2.730.000 Euro
   243.100 Euro
   100.000 Euro
TOTAL=4.370.100 Euro
II Constructia hotelului – prima etapa
Constructia cheiului de acostare Lucrari de restaurare a cetatii.
2.600.000 Euro
   130.000 Euro
   300.000 Euro
TOTAL=3.030.000 Euro

III Constructia hotelului – ultima etapa
Lucrari de restaurare a cetatii si reconstructia monumentelor.
2.600.000 Euro
  400.000 Euro
TOTAL=3.000.000 Euro
IV Sala de sport
Lucrari de restaurare a cetatii si reconstructia monumentelor.
455.000 Euro
500.000 Euro
TOTAL= 955.000 Euro
V Ultimele amenajari 130.000 Euro
TOTAL=130.000 Euro
TOTAL GENERAL= 11.485.100 Euro

STUDIUL CHELTUIELILOR IN LUMINA ACESTUI PLAN DE ACTIVITATE:

ANUL INVESTITII CHELTUIELI PENTRU REALIZAREA INVESTITIEI
I Cheltuieli de organizare de santier si de urmarire a lucrarilor;
1 inginer
1 contabil
1 conducator
97.500 Euro
TOTAL=97.500 Euro
II Cheltuieli de santier si urmarire a lucrarilor
1 inginer pentru controlul lucrarilor
1 contabil
1 conducator
Cheltuieli cu amenajari hoteliere
3 responsabili de hotel
3 oameni de serviciu
2 tehnicieni
97.500 Euro
91.000 Euro
TOTAL=188.500 Euro
III-IV Cheltuieli de santier si urmarire a lucrarilor
1 inginer pentru controlul lucrarilor
1 contabil
1 conducator
Cheltuieli de exploatare a hotelului
6 responsabili de hotel
10 personal de serviciu
3 tehnicieni
 97.500 Euro
221.000 Euro
TOTAL/AN 318.500 Euro
TOTAL ANUL III + IV 637.000 Euro
V Cheltuieli de exploatare a hotelului
1 administrator
6 responsabili de hotel
10 personal de serviciu
3 tehnicieni
260.000 Euro
TOTAL=260.000 Euro
TOTAL GENERAL=1.183.000 Euro

7. TABEL PRIVIND RECUPERAREA INVESTITIILOR SI CHELTUIELILOR  REPARTIZATA PE ANI

REPARTIZAREA PE ANI A INVESTITIILOR SI CHELTUIELILOR, A PROCENTULUI DE OCUPARE, PRECUM SI A VENITURILOR ESTIMATE: 

ANUL

INVESTITII

VOLUM INVESTITII SI CHELTUIELI

VENITURI

I

Volum investitii
Cheltuieli personal
Cheltuieli exploatare
Impozite si taxe

 4.370.100 Euro
     97.500 Euro
        -

 

                       TOTAL      =  4.467.600 Euro              NU SUNT  

II

Volum investitii
Cheltuieli personal
Necesitati hotel
Impozite si taxe
Venituri oaspeti

 3.030.000 Euro
    188.500 Euro
    520.000 Euro
       -

 

                     TOTAL      =  3.738.500 Euro            NU SUNT  

III-IV

Volum investitii
Cheltuieli personal
Necesitati hotel
Impozite si taxe
Venituri oaspeti
In situatia in care procentul de ocupare va fi redus:
1 hotel x 300 paturi =     300 pers/sapt.
300 x 52 sapt.         = 15.600 persoane
15.600 pers. x 250 Euro/sapt.

 3.955.000 Euro
    637.000 Euro     910.000 Euro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.900.000 Euro /AN

TOTAL        =  5.502.000 Euro

7.800.000 Euro

V

Volum investitii
Cheltuieli personal
Necesitati hotel
Impozite si taxe
Venituri oaspeti
In situatia in care procentul de ocupare va fi redus:
Hotel          =      300 pers./sapt.
300 x 52 sapt. = 15.600 pers.
15.600 pers. x 250 Euro/sapt.

  130.000 Euro
 260.000 Euro 1.000.000 Euro  

 

 

 

 

 

 

 

3.900.000 Euro

                TOTAL            =  1.390.000 Euro                                 

3.900.000 Euro

TOTAL           =15.098.100 Euro

11.700.000 Euro

 7.1. CONCLUZII PRIVIND INVESTITIILE DECURGAND DIN STUDIUL PROIECTULUI

In cazul in care investitiile vor beneficia de sprijinul statului prin anumite programe sau vor fi obtinute sponzorizari, se va asigura restaurarea artefactelor si reconstructia unor monumente putandu-se estima obtinerea de venituri mai curand decat datele mentionate. Totodata vor putea fi asigurate scutiri de impozite si exceptii de catre autoritatile oficiale din Romania. Se poate beneficia de sistemul de incurajari pentru investitii. Beneficiile pe care le-ar putea asigura sistemul de impozitare nu sunt incluse in calculele prezentate. Sub acest aspect, trebuie studiate cu atentie cheltuielile privind impozitele, care constituie un factor insemnat din punct de vedere al beneficiilor.

Pe de alta parte, investitiile privind un asemenea patrimoniu istoric si cultural pot beneficia si de un sprijin din partea unor fundatii, asociatii si organizatii internationale.

In vederea prezentarii specificului atractiv al investitiilor, precum si pentru asigurarea unui flux  continuu  de turisti, reclamele, pliantele si brosurile, presa, publicatiile, radioul si televiziunea, mass–media in general au un rol deosebit de important. In acest studiu nu au fost incluse cheltuielile privind acest domeniu.
Contactele cu tur- operatorii vor avea o pondere insemnata in organizarea de grupuri de turisti. Pentru a atinge un nivel ridicat de ocupare, va trebui negociata inca din primul an investitia privind hotelul.

Daca vor fi studiate conditiile existente in Romania, nivelul la care va ajunge ea in curand din punct de vedere politic si economic, precum si sprijinul acordat unor asemenea proiecte, se confirma cu prisosinta necesitatea realizarii investitiilor turistice privind Insula Simian, pe baza unei planificari judicioase. sus^